Ne spreglejte
Priporočila za varnost in zdravje pri delu v času epidemije
Zakon o varnosti in zdravju pri delu v 9. členu navaja, da mora delodajalec pisno oceniti tveganja, ki so jim delavci izpostavljeni ali bi lahko bili izpostavljeni pri delu, po postopku, ki obsega zlasti identifikacijo oziroma odkrivanje nevarnosti, ugotovitev, kdo od delavcev bi bil lahko izpostavljen identificiranim nevarnostim, oceno tveganja, v kateri sta upoštevana verjetnost nastanka nezgod pri delu, poklicnih bolezni oziroma bolezni v zvezi z delom in resnost njihovih posledic, odločitev o tem, ali je tveganje sprejemljivo in odločitev o uvedbi ukrepov za zmanjšanje nesprejemljivega tveganja. Zaradi pojava epidemije je potrebno oceno tveganja prilagoditvi in identificirati obstoječa tveganja za prenos nalezljivih bolezni.
Epidemija bolezni COVID-19 zahteva pregled in dopolnitev ocene tveganja na delovnem mestu, saj je potrebno tej dodati ukrepe, ki preprečujejo širjenje nalezljivih bolezni.
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v času razglašene epidemije COVID-19 delodajalcem priporoča zagotovitev varnostnih ukrepov, ki bodo zaščitili delavce pred okužbo. Delodajalci in zaposleni na delovnih mestih, kjer se giblje veliko število ljudi ali imajo vsakodnevni stik s strankami, se v današnji novi realnosti bojijo okužbe. Delodajalec pa je tisti, ki mora poskrbeti za ukrepe, ki v največji meri ščitijo varnost in zdravje zaposlenega v organizaciji.
Z ukrepi v organizaciji je v veliki meri povezana prisotnost delavcev na delovnem mestu. Prisotnost je odvisna od zaupanja delavcev v sposobnost delodajalca, da jih zaščititi pred tveganji, povezanimi z virusom. To velja zlasti za tiste delavce, ki so v kontaktu s strankami.
Delodajalcem priporočamo, da se pri dopolnitvi ocene tveganj za delovno mesto držijo naslednjih priporočil:
Najbolj so okužbi z virusom COVID-19 izpostavljena delovna mesta v zdravstvu, kjer zaposleni prihajajo v stik z bolniki, potencialno okuženimi, ter druga delovna mesta, kjer so zaposleni v nenehnem stiku s strankami ali z zunanjimi izvajalci. Izpostavljena pa so to tudi vsa delovna mesta:
Da bi čim uspešneje omejili širjenje virusa, poiščite tudi ostale kritične točke v podjetju, kjer se zbira ali izmenjuje večje število oseb, kot so npr. jedilnice, menze, garderobe, kuhinje, vhodi v podjetje, dvigala…
... za zmanjševanje stikov med zaposlenimi na kritičnih točkah in na delovnih mestih s povečanim tveganjem ter ga čim hitreje implementirajte, npr.:
Reorganizacija proizvodnih procesov s ciljem zmanjšanja števila zaposlenih v prostoru:
V času epidemije je ključno redno čiščenje in razkuževanje površin, posebno na bolj frekventnih točkah. Obvezno je čiščenje površin po končani izmeni, pri čemer ne pozabite na kljuke, tipkovnice, sanitarije.V kolikor nimate na voljo dovolj razkužila, lahko nekatere površine očistite z mešanjem belilnih sredstev in vode.
Zaposlene je potrebno nenehno izobraževati in informirati v zvezi z novostmi na področju delovnega procesa in splošnimi higienskimi ukrepi ter o odgovornem obnašanju na delovnem mestu, katerega zgled, naj bodo kar vodje sami.
Naj bodo delavci, ki spadajo v ogrožene skupine v prednosti, ko gre za prerazporeditve in odrejanje čakanja na delo. Sem spadajo:
V primeru, da delavec izpolnjuje katerega od zgornjih pogojev, to pove svojemu nadrejenemu in/ali kadrovski službi, ki se odloči, da delavca umakne iz delovnega procesa.
V kolikor delavec razloga delodajalcu ne želi povedati ali le-ta v razlog dvomi, se delavca napoti k oz. konzultira izvajalca medicine dela, ki na podlagi zdravstvenega stanja delavca in presoje tveganja za okužbo pri delavčevem delu predlaga nadaljnje ukrepe.
V kolikor ne zmorete zagotoviti varnostnih ukrepov, začasno prekinite delovni proces.