RSPO DOKAŽITE SVOJO ZAVEZANOST TRAJNOSTNEMU PALMOVEMU OLJU

RSPO
DOKAŽITE SVOJO ZAVEZANOST TRAJNOSTNEMU PALMOVEMU OLJU

POSLOVNI IZZIV

Palmovo olje je postalo najbolj razširjeno olje na svetu, saj ga je bilo leta 2013 izdelanega kar 50 milijonov ton. Palmovo olje, ki se uporablja v prehrambni in neprehrambni industriji, ima glavno vlogo pri gospodarskem razvoju držav proizvajalk palmovega olja in v prehrani milijonov ljudi. Vendar pa veliko povečanje površine plantaž za palmovo olje od devetdesetih let prejšnjega stoletja do danes, pa tudi obremenitev za okolje in lokalno prebivalstvo, zahtevata odziv proizvodne verige palmovega olja in njenih deležnikov. Uporaba RSPO certificiranega palmovega olja vašo organizacijo zavezuje k trajnosti, hkrati pa vzdržuje zadostno dobavo palmovega olja, ne da bi s tem škodila življenjskim pogojem lokalnih skupnosti in biotski raznovrstnosti pripadajočih ekosistemov.

REŠITEV

Kaj je RSPO?

Leta 2004 ustanovljena RSPO ( Roundtable on Sustainable Palm Oil) je neprofitna asociacija, katere cilj je promocija pridelave in uporabe trajnostnega palmovega olja. Pri procesu odločanja sodeluje sedem sektorjev industrije palmovega olja, med njimi so pridelovalci, predelovalci ali posredniki, proizvajalci, trgovci, banke in investitorji, okoljske nevladne organizacije in družbene ali razvojne nevladne organizacije.

Sistemi certificiranja dobavne verige RSPO: razlaga

Sistem certificiranja dobavne verige RSPO je standard, ki potrjuje skladnost dobavne verige  z uporabo trajnostnega palmovega olja in njegovih derivatov z RSPO certifikatom. Cilj je, da se fokusira na potrošnika in vključi celotno dobavno verigo. Na voljo je več modelov sledljivosti: Identity preserved (IP), segregated (SG) ali Mass Balanced ( MB). Nanaša se na mline, rafinerije, predelovalnice, manufakture, trgovino na debelo in na drobno ter druge deležnike iz dobavne verige.

Kaj so ključne prednosti?

 • Odziva se na potrebe odjemalcev in izpolnjujejo njihova pričakovanja glede zavezanosti k uporabi izdelkov iz trajnostnega palmovega olja.
 • Izpolnjuje pričakovanja velikih distributerjev in trgovcev na drobno, da bo dokazal trajnostno komponento izdelkov.
 • Kaže na vašo zavezo slednju dobrim okoljskim praksam in trajnostnemu poslovanju.
 • Vaš certifikat o uporabi trajnostnega palmovega olja je uporaben za številne industrije, na primer predelavo hrane, kemija, biogoriva itd.

ZAKAJ IZBRATI BUREAU VERITAS CERTIFICATION?

 • Kombinirane presoje

  Ker je akreditiran za certifikat dobavne verige RSPO, lahko Bureau Veritas Certification predlaga ob presoji za RSPO še kombinirane presoje, da bi z eno samo presojo zadovoljili vse vaše trge.

 • Usposobljenost za certifikate za trajnostni razvoj in dobavno verigo

  Bureau Veritas je vodilno globalno certifikacijsko telo za naslednje industrije: varnost hrane, trajnostno kmetijstvo in gozdarstvo, biomaso in biogoriva.

 • Mreža

  globalna navzočnost v več kakor 100 državah pomeni hkrati mednarodno znanje in poglobljeno poznavanje lokalnih standardov. Omogočimo vam lahko tudi certificiranje za vsak korak v vaši dobavni verigi.

 • Priznan certifikat

  Po tem, ko je dosežena skladnost z izbrano shemo, vam bo Bureau Veritas Certification izdal certifikat, ki je simbol zavezanosti vaše organizacije k trajnostnim aktivnostim, prepoznanim povsod po svetu.

NAŠ PRISTOP

 1. Izpolnitev prijavnega obrazca in izbira vašega modela ali modelov dobavne verige.
 2. Podpis pogodbe o certificiranju.
 3. Presoja na licu mesta s strani kvalificiranega presojevalca.
 4. Izdaja certifikata, če ni zadržkov pri posameznih postavkah, in registracija certifikata na spletni strani RSPO.
 5. Ena nadzorna presoja letno. Veljavnost certifikata je 5 let, z letno nadzorno presojo. Če ste se odločili za certificiranje več obratov, boste lahko več obratov vključili v obseg z vzorčenjem za presojo.

Kontaktirajte nas

DANIEL BELŠAK
DIREKTOR PODROČJA ITD
051 355 323