Image
10 NASVETOV ZA DOBRO DUŠEVNO ZDRAVJE

10 nasvetov za dobro duševno zdravje

Svetovna federacija za duševno zdravje je 10. oktober razglasila za svetovni dan duševnega zdravja. Duševno zdravje predstavlja sestavni in ključen del zdravja posameznika, določa pa ga več psiholoških, bioloških in družbenih dejavnikov. Dobro duševno zdravje je podlaga za posameznikovo samouresničevanje na poklicnem področju in s tem sestavni del varnosti in zdravja pri delu. V času epidemije in povečanih stresnih situacij, s katerimi se posamezniki spopadamo na različne načine, vas vabimo, da si vzamete nekaj trenutkov in razmislite o tem, kaj lahko storite za svoje mentalno zdravje in mentalno zdravje vaših bližnjih.

Kaj lahko vsak naredi za svoje duševno zdravje?

  1. Privoščite si dovolj spanca.

Spanje je zelo pomembno za naše fizično in psihično zdravje, saj pomaga uravnavati kemikalije v naših možganih, ki prenašajo informacije. Te kemikalije so pomembne pri obvladovanju našega razpoloženja in čustev. V primeru pomanjkanja spanja se lahko začnemo počutiti depresivno ali zaskrbljeno, zato poskrbite, da si zagotovite dovolj časa za počitek telesa in misli.

2. Prehranjujte se uravnoteženo.

Prehrana ni pomembna le za naše telo, temveč tudi za naš um. Posledica pomanjkljivosti mineralov, npr. zaradi pomanjkanja železa in vitamina B12, nas lahko spravi v slabo razpoloženje. Poskusite jesti uravnoteženo. Če ugotovite, da ste bolj nagnjeni k stresu in zaskrbljenosti, poskusite omejiti ali celo izločiti kofein, saj le ta lahko vpliva na povečano vznemirjenost in zaskrbljenost.

3. Izogibajte se alkoholu, kajenju in drogam.

Pitje in kajenje ter druga zdravila lahko vplivajo na vaše duševno zdravje. Po zaužitju večje količine alkoholnih pijač, lahko naslednji dan kot posledico občutite povečano zaskrbljenost, imate depresivne misli ter se težje koncentrirate. Dolgotrajno prekomerno pitje alkoholnih pijač lahko povzroči pomanjkanje tiamina. Tiamin je pomemben za delovanje naših možganov in pomanjkanje lahko povzroči hude težave s spominom, motorične (koordinacijske) težave, zmedenost in težave z vidom. Če kadite, se vaše telo in možgani med dvema cigaretama odmaknejo, zaradi česar ste razdražljivi in ​​zaskrbljeni.

4. Odidite na sonce.

Sončna svetloba je odličen vir vitamina D, ki predstavlja res pomemben vitamin za naše telo in možgane. Našim možganom namreč pomaga pri sproščanju kemikalij, kot sta endorfin in serotonin, ki izboljšujeta razpoloženje. Če je le mogoče, se gibajte na svežem zraku in izpostavite svoje telo sončni svetlobi od 30 minut do dveh ur dnevno, pri čemer ne pozabite zaščititi kože in oči. Pozimi nekateri ljudje postanejo depresivni, ker nimajo dovolj sončne svetlobe. Nekateri menijo, da uporaba posebne svetilke za svetlobno terapijo pomaga ublaži simptome.

5. Premagajte stres.

Stresu se pogosto ne moremo izogniti, a zavedanje, kaj vas spravlja v stres in vedenje, kako se z okoliščinami stresne situacije spopasti, sta ključna pri vzdrževanju dobrega duševnega zdravja. Eden izmed načinov, kako obvladati svoje odgovornosti in skrbi je sestavljanje seznama ali urnika za reševanje vaših težav. Ko boste skrbi napisali na list papirja in jim določili termin za reševanje, bo vaš um dojel, da so bolj obvladljive in da rešitev obstaja na obzorju. Če imate težave s spanjem in se zbujate sredi noči ter razmišljate o problemih, jih zapišite na list papirja in same sebe prepričajte, da se z reševanjem lahko začnete ukvarjati zjutraj.

6. Bodite aktivni!

Aktivnost in gibanje sta bistvena za ohranjanje dobrega duševnega zdravja. Aktivnost vam ne daje le občutka dosežka, temveč tudi poveča količino kemikalij v možganih, ki pomagajo pri dobrem razpoloženju. Aktivnost namreč lahko pomaga odpraviti slabo razpoloženje, tesnobo, stres ali občutek utrujenosti in lenobe ter je povezana tudi z daljšim in bolj zdravim življenjem. Kratek sprehod ali kakšna druga lažja dejavnost bi vam lahko pomagala, kadar občutite simptome slabšega razpoloženja, tesnobe ali stresa.

7. Naredite nekaj, v čemer uživate.

Poskusite si vzeti čas za zabavne stvari, v katerih uživate. Če imate radi sprehode, slikanje ali ogled najljubše TV oddaje, si poskusite v svojem urniku rezervirati čas za to aktivnost. Če nam primanjkuje časa, da počnemo stvari, v katerih uživamo, lahko postanemo razdražljivi in nesrečni.

8. Povežite se z drugimi in bodite družabni.

Potrudite se ohraniti dobre odnose in se pogovarjajte z ljudmi, kadar koli imate za to priložnost. Socialni krog je pomemben ne le za vašo samopodobo, temveč tudi pri zagotavljanju podpore, ko se počutite slabše. Raziskave so pokazale, da že deset minutni pogovori z drugimi ljudmi lahko izboljšajo vaš spomin!

9. Naredite stvari za druge.

Pomagati drugim ni dobro le za ljudi, ki jim pomagate, temveč tudi za vas same. Če nekomu pomagate, lahko to pozitivno vpliva na vašo samopodobo in razumevanje svojega doprinosa k družbi. Občutek, kot da ste del skupnosti, je res pomemben del vašega duševnega zdravja. Lahko poskusite prostovoljno delati za lokalno dobrodelno organizacijo ali pa le pomagati ljudem v vaši soseski.

10. Prosite za pomoč.

Eden najpomembnejših načinov za ohranitev duševnega zdravja je prepoznati, ko se ne počutite dobro in s tem, kdaj prositi za pomoč. Ni sramota vprašati nekoga za podporo, če se počutite slabo ali pod stresom. Vsak se kdaj znajde v situaciji, ko se ne dobro. V takih primerih lahko poskusite govoriti s prijatelji oz družino, lahko se obrnete na svoj kadrovski oddelek oz. v primeru, ko so težave resnejše in se že dlje časa ne počutite najbolje, pomoč poiščete pri