ZAŠČITENI KMETIJSKI PRIDELKI IN ŽIVILA
Zaščita lokalnih dobrot in specialitet kot dokaz porekla, tradicije in kakovosti.
Slovenija ima kljub majhnosti raznoliko kulinarično ponudbo, vezano na določena območja in tradicijo. Nekateri pridelki in živila so zaradi svoje kakovosti, značilnosti in tradicije cenjeni tudi preko meja Slovenije, na kar smo radi ponosni. Na globalnem trgu obstaja nenehna nevarnost potvarjanj in zlorab, kar lokalnim proizvajalcem povzroča finančno škodo in pripelje lahko do izgube ugleda teh proizvodov. Zaradi teh nevarnosti zakonodaja Evropske Unije omogoča zaščito takšnih proizvodov.
Pogoje in način zaščite opredeljujeta Uredba št. 1151/2012 in Uredba št. 668/2014. Kmetijski pridelki in živila lahko pridobijo zaščitne znake za:
V Sloveniji so opredeljeni tudi nacionalni pogoji zaščite kmetijskih pridelkov in živil. Pridelki in živila lahko pridobijo zaščitne znake za:
Pogoj za pridobitev pravice do uporabe naštetih znakov je pridobljen certifikat, ki potrjuje skladnost proizvodnje s specifikacijami za posamezni proizvod oziroma skupino proizvodov. Certificiranje zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil v Republiki Sloveniji izvaja Bureau Veritas d.o.o., ki je s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano imenovan certifikacijski organ ter akreditiran po standardu SIST EN 17065.
Pogoj za vključitev v postopek certificiranja je potrjena specifikacija s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS (MKGP) in/ali Evropske komisije, ki mora izpolnjevati naslednje zahteve:
Vsi postopki pridelave, predelave in priprave za trg potekajo znotraj geografsko določenega območja. Lastnosti kmetijskega pridelka oziroma živila so izključno ali bistveno rezultat naravnih in človeških dejavnikov tega območja.
Vsaj ena od faz proizvodnje poteka znotraj določenega geografskega območja. Posebna kakovost izdelka, sloves in druge značilnosti morajo izvirati iz določenega geografskega območja.
Proizvodnja poteka po tradicionalnih metodah in receptih, ki se prenašajo iz generacije v generacijo v obdobju vsaj 25 let, kar se načeloma pripiše eni človeški generaciji.
Kmetijski pridelki in živila z označbo višje kakovosti so po svojih specifičnih lastnostih boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov in živil ter pozitivno odstopajo od minimalne kakovosti, če je ta predpisana.
Gre za novo nacionalno shemo kakovosti živil, ki zahteva, da imajo živila specifične lastnosti glede kakovosti, načina pridelave in predelave, dobrobiti živali, načina krmljenja idr. Namenjena je izbranim panogam (mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki, sadje). Več o shemi Izbrana kakovost.
KAKŠEN JE NAMEN ZAŠČITE IN CERTIFICIRANJA ZKP?
METODOLOGIJA
Ključni koraki v postopku certificiranja so:
1. seznanitev s postopkom certificiranja - s postopki certificiranja vas seznanimo po pošti ali na spletnem naslovu: http://www.bureauveritas.si/,
2. prijava v postopek certificiranja zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil ter sklenitev pogodbe,
3. izdelava plana kontrole in posredovanje stranki,
4. izvedba presoje (na podlagi potrjene specifikacije in plana kontrole),
5. podelitev certifikata (v primeru, da je potrjena skladnost z zahtevami specifikacije),
6. nadzorne aktivnosti (nadzor proizvoda v prometu – vzorčenje),
7. letne kontrolne presoje.
ZAKAJ ZA CERTIFICIRANJE ZAŠČITENIH KMETIJSKIH PRIDELKOV IN ŽIVIL IZBRATI PRAV BUREAU VERITAS?
Kontaktirajte nas
BOŠTJAN CERAR
VODJA PRODAJE CERTIFICIRANJE
051 370 047