Označevanje živil ozaveščanje potrošnikov pri izbiri zdrave hrane

NOVICE

Označevanje živil: ozaveščanje potrošnikov pri izbiri zdrave hrane

Jul. 2 2020

DEBELOST JE POSTALA ENA NAJVEČJIH GROŽENJ ZA ZDRAVJE LJUDI V 21. STOLETJU

Po vsem svetu se je pojavnost debelosti v zadnjih desetletjih bliskovito povečala, saj se je od sedemdesetih let skoraj potrojila. V letu 2016 je imelo več kot 1,9 milijarde odraslih prekomerno težo, 650 milijonov pa jih je bilo debelih. Večina svetovnega prebivalstva zdaj živi v državah, kjer vsako leto umre več ljudi od debelosti kakor od lakote. [1]

Zakonodajalci pri iskanju rešitve za ta problem pospešeno uvajajo nove zahteve za proizvajalce hrane.

VISOKA CENA DEBELOSTI

Vedno višje stopnje debelosti predstavljajo gospodarski pritisk na nacionalne sisteme zdravstvenega varstva in na širše svetovno gospodarstvo zaradi stroškov zdravljenja bolezni, povezanih z debelostjo, kot so na primer sladkorna bolezen tipa 2, visok krvni pritisk, bolezni srca in ožilja in rak. Več kot 7 % državnih proračunov za zdravstveno varstvo po vsej EU se porabi za bariatrično medicino. [2] Po oceni OECD so izdatki za zdravstveno varstvo v povprečju 25 % višji za debelo osebo kot pa za nekoga z normalno težo. [3]

Visoke stopnje debelosti vodijo tudi k znatno nižji produktivnosti. Debeli delavci imajo v povprečju več odsotnosti z dela zaradi bolezni in zapustijo svoja delovna mesta prej kot tisti, ki niso debeli. Po oceni stane debelost Evropo 70 milijard letno - izgube za zdravstveno varstvo ter nižja produktivnost - in ta številka še narašča. [4]

EU POZIVA K BOLJŠEMU OZNAČEVANJU PREHRANSKIH IZDELKOV

Vlade po vsem svetu proučujejo najrazličnejše ukrepe, s katerimi bi se lotili epidemije debelosti.

Eden od ciljev strategije EU Od vil do vilic, nove vodilne prehranske politike EU, je zaustavitev in zmanjšanje naraščajočih stopenj debelosti v Evropi do leta 2030. 52 % odraslih po vsej Evropski uniji ima klinično prekomerno telesno težo, 15,2 % pa jih je debelih. [5]

Eden od glavnih predlogov je uskladitev obveznih zahtev za označevanje hranilne vrednosti hrane na sprednji strani embalaže. Nalepke z oznako hranilne vrednosti omogočajo potrošnikom, da se odločajo za bolj zdravo prehranjevanje s tem, ko zagotavljajo jasne in zanesljive informacije o kalorični in prehranski vrednosti hrane in pijač. Ta ukrep predstavlja seveda bistveno spremembo – doslej je EU prepovedovala državam članicam, da bi uvedle obvezno označevanje hranilnih vrednosti na sprednji strani embalaže. [6]

Enotno evropsko označevanje prehranske vrednosti si prizadeva poseči v globlje razloge epidemije debelosti. Osnovni razlog pridobivanja telesne teže je nezdravo neravnovesje med vnosom kalorij in njihovo porabo. Pri širokem razponu socio-kulturnih dejavnikov, na katere vpliva zmanjšana fizična dejavnost – vključno z vse bolj sedečo naravo modernega dela, vedno večjo urbanizacijo in motorizacijo prevozov – je bolj pomembno kot kdaj koli prej, da ljudje uživajo zdravo prehrano. In to se lahko začne z zagotavljanjem točnih, lahko razumljivih informacij o hranilni vrednosti njihove hrane.

Strategija poudarja tudi pomen kakovosti hrane za zdravje potrošnika. Zaradi vsesplošne razpoložljivosti hrane in nizke ravni poznavanja hranilnih vrednosti podhranjenost in debelost zdaj pogosto sobivata v istih skupnostih. EU zato išče načine, kako izboljšati dostopnost informacij o hrani, vključno z digitalnimi potmi.

Preverjanje označevanja in druge rešitve sledljivosti podatkov bi lahko pripomogle k še enemu cilju: k boju proti goljufijam pri hrani. Da bi bile informacije o hrani učinkovite, morajo biti zanesljive. Zavajajoče označevanje in prodaja prehranskih izdelkov zavajata potrošnike in jim preprečujeta, da bi se odločali na podlagi zadostnih informacij.

PRESKUŠANJE HRANILNE VREDNOSTI HRANE IN NJENE SESTAVE

Preskušanje hranilne vrednosti in sestave je bistvenega pomena za izpolnjevanje zahtev za označevanje ter zagotovitev zdravja in varnosti hrane. Svetovna mreža specializiranih laboratorijev Bureau Veritas uporablja najnovejše tehnike in tehnologijo, s katerimi preverjajo, ali so prehranski izdelki in oznake v celoti točne in ustrezne. Preskušanje hranilne vrednosti in sestave, ki ga izvaja Bureau Veritas, omogoča proizvajalcem, da zagotovijo dostop do trga, si pridobijo zaupanje potrošnikov in preprečijo odpoklic izdelkov.

Bureau Veritas ponuja široko paleto storitev označevanja, presojanja in certificiranja, vključno s preverjanjem ekološke pridelave in predelave , zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil , odsotnosti gensko spremenjenih organizmov, Global GAP, certificiranjem sistemov vodenja po ISO 22000, IFS, BRC ... in številnih drugih shemah.

Več o storitvah certificiranja in usposabljanja Bureau Veritas za prehrambeno industrijo.