Image
Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu na daljavo

NOVA REALNOST: ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU NA DALJAVO

Leta 2020 so organizacije po vsem svetu morale prenoviti svojo delovno kulturo. In čeprav se mnogi zaposleni zdaj lahko že veselijo vrnitve v predpandemično rutino, bodo nekatere nove navade najverjetneje ostale.

Nedavna študija je na primer pokazala, da 62% ameriških vodstvenih delavcev načrtuje nadaljevanje dela na daljavo [1]. Čeprav ima delo na daljavo veliko prednosti - vključno s prihrankom časa in stroška povezanega z dolgimi ​​prevozi na delo, nepotrebnimi sestanki in motenjem kolegov – se pojavljajo nova vprašanja, zlasti pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu.

Za spodbujanje blaginje ljudi pri delu bi morale organizacije poznati najboljše prakse za delo na daljavo in jih jasno sporočiti svojim zaposlenim.

SPODBUDITE ZAPOSLENE, DA MED DELOM IN DRUŽINSKIM ŽIVLJENJEM POSTAVIJO JASNO MEJO

Konec dolgih poti ali izgube časa v prometnih gnečah se morda zdi uresničitev sanj. Pomanjkanje fizične razdalje med pisarno in domom pa lahko tudi oteži ‘izklop’, zaradi česar zaposleni tvegajo, da bodo delali veliko dlje kot prej. Občutek, da bi morali biti na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu, skupaj z vprašanji, kot sta negotova zaposlitev ali povečanje dela zaradi avtomatizacije in digitalizacije, predstavlja resnično tveganje za zaskrbljenost in bolezni, povezane s stresom, kot je  npr. izgorelost.

Ko se dnevna vožnja spremeni v premikanje od kuhinjske mize do kavča, tako duh kot telo potrebujeta nove signale, s katerimi bosta omejila delovni dan. Koristno je, da se pripravite na sprostitev tako, da razporedite manj intenzivna opravila za konec dneva, medtem ko bi zdrave navade, kot sta obilen zajtrk in živahen sprehod po delu zunaj, lahko olajšale prehod med domom in domačo pisarno.

S SODELAVCI SE POGOVORITE TUDI O »NEDELOVNIH« TEMAH

Ameriška študija je pokazala, da lahko pisarniške klepetalnice ali skupne kuhinje povečajo občutek dobrega počutja zaposlenih na delovnem mestu [2]. Čeprav ga lahko, zlasti v pisarnah odprtega tipa, razumemo kot motečega, ima ta majhen pogovor dodatno prednost, ker spodbuja timsko delo in tako blaži nekatere negativne učinke na koncentracijo.

Žal klepetalnice s kavnimi avtomati v virtualni pisarni težko priredimo. A to še ne pomeni, da vodje in zaposleni ne morejo poskušati spodbuditi priložnostnih pogovorov prek videa. Nekateri vodje se odločijo, da bodo zaposlene povabili na virtualne družabne dogodke, drugi pa si ob koncih sestankov ekipe rezervirajo čas za sproščene pogovore.

PROSITE SVOJE ZAPOSLENE, DA OCENIJO NJIHOVE DOMAČE DELOVNE PROSTORE

Delo od doma običajno pomeni dolge ure pred računalnikom. Brez naravnih razlogov, da si telo oddahne od sedenja - kot je hoja po hodniku do tiskalnika ali do kolegove mize - so zaposleni bolj izpostavljeni ponavljajočim se poškodbam in bolečinam v sklepih.

Medtem ko ostaja raztezanje med nalogami še vedno pomembno, je ključnega pomena tudi, da ocenite v domači pisarni ergonomske težave, ki lahko poslabšajo fizične obremenitve. Na primer, delavce je treba spodbuditi, naj se odločijo za dober pisarniški stol in mizo, ki omogočata, da je vrh računalniškega zaslona tik pod nivojem oči. V kolikor želite lahko oceno delovnega mesta na domu, izvede tudi naš strokovnjak za varnost in zdravje pri delu.

ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU NA DALJAVO Z ISO 45001

Sprejetje sistema upravljanja varnosti in zdravja pri delu, kot je ISO 45001, organizacijam pomaga pri obvladovanju tveganj, povezanih z delom na daljavo, ter številnih drugih tveganj za  varnost in zdravje. Novi standard, ki bo 30. septembra 2021 nadomestil OHSAS 18001, zajema tako fizična kot psihološka tveganja, vključno z izgorelostjo in boleznimi, povezanimi s stresom. Poudarja tudi vlogo delavcev pri prepoznavanju potencialnih tveganj za varnost in zdravje na delovnem mestu.

Bureau Veritas ponuja celoten spekter storitev usposabljanja in certificiranja organizacijam, ki prehajajo na ISO 45001, kar lahko storite tudi na daljavo. Če se odločite za certifikat pri Bureau Veritas, zainteresiranim stranem sporočite, da je organizacija zavezana zagotavljanju najvišjih standardov pri zaščiti svojih zaposlenih po vsem svetu.