V-label

V-label 

Potrdilo kakovosti veganskih in vegetarijanskih živil 

Vse več potrošnikov se iz okoljskih, zdravstvenih, verskih, etičnih ali drugih razlogov odloča za veganski ali vegetarijanski način življenja. Ciljna skupina potrošnikov postaja tudi vse bolj raznolika. Ker uživa trg veganskih in vegetarijanskih izdelkov že vrsto let rekordno prodajo, prepoznavajo ponudniki prednosti obogatitve svoje ponudbe z rastlinskimi proizvodi. Na trgu tako opažamo velik porast kakovosti in raznolikosti certificiranih veganskih in vegetarijanskih izdelkov ter storitev. 

Preglednost in jasnost

Na evropski ravni v prehrambni industriji še niso bile sprejete zavezujoče pravne določbe glede izrazov "vegan" in "vegetarijanec". Posledično je zanesljivo označevanje veganskih in vegetarijanskih izdelkov v skladu s standardiziranimi merili težko in lahko privede do napačnega označevanja s strani proizvajalcev. Ta vrzel v zakonodaji povzroča negotovost med potrošniki in proizvajalci.

Potrošniki zato pozivajo k preglednosti, da bi lahko na enostaven način prepoznali veganske in vegetarijanske izdelke. Trenutno to omogoča le oznaka V-label, zahvaljujoč se standardiziranim merilom pri označevanju veganskih in vegetarijanskih izdelkov.

V-label je mednarodno priznana in registrirana oznaka veganskih in vegetarijanskih izdelkov in storitev. Z uporabo oznake ponudniki spodbujajo preglednost in jasnost, ki potrošnikom olajša nakupovanje. Standardizirana merila za vse ponudnike zagotavljajo, da je oznaka V-label edinstveno potrdilo kakovosti za vegansko in vegetarijansko ponudbo po vsej Evropi.

Image
V-label

 

Vodilni na svetovnem trgu

Oznaka V-label je vodilna na svetovnem trgu. Označenih je že preko 30.000 izdelkov in storitev. Oznaka je registrirana v 27 državah, licenco za označevanje z V-label pa ima že preko 3.500 ponudnikov tovrstnih izdelkov in storitev.

Storitev ponujamo v sodelovanju z Inštitutom Padma.

Ali ste vedeli ... 

  • da bi z naravnimi viri, potrebnimi za prehrano enega 'vsejeda', lahko nahranili 7 vegetarijancev ali 20 veganov? (vir: WHO)

  • da 2 milijona Slovencev letno pobije kar 35 milijonov kopenskih živali in še veliko več morskih? (vir: SURS)
  • da povzroča živinoreja bistveno več toplogrednih izpustov (ogljikov dioksid, dušikov oksid in metan), kot vsa prometna infrastruktura skupaj? (vir: UN)
  • da je živinoreja eden največjih onesnaževalcev pitne vode (pridelava hrane za živali, odpadki, gnoj), eden največjih razlogov za degradacijo zemlje in glavni razlog za uničevanje živalskih vrst (porušeni ekosistemi)? (vir: UN)
  • da kar 30 % vsega kopnega dela planeta zasedata živinoreja in pridelava hrane zanjo? (vir: UN)
  • da imata veganska in vegetarijanska prehrana tudi številne prednosti za človeka? Stališče znanosti o veganski prehrani je, da veganska prehrana zmanjšuje možnosti za nastanek številnih kroničnih bolezni (sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni, debelosti, raka ...) in je primerna za ljudi v vseh življenjskih obdobjih, tudi za dojenčke, otroke, najstnike, nosečnice, doječe matere in športnike. To s številnimi neodvisnimi raziskavami dokazujejo ugledne mednarodne prehranske organizacije: AND (Academy of Nutrition and Dietetics), DC (Dietitians of Canada), NHMRC (Australian National Health and Medical Research Council), BDA (British Dietetic Association), BNF (British Nutrition Foundation).

Kontaktirajte nas

MARKO MAJER
PRODUKTNI VODJA                                                                                                                                 041 377 329