KAKO ZMANJŠATI ODPADNO HRANO V HORECA SEGMENTU?

Posnetek webinarja Kako zmanjšati odpadno hrano v HORECA segmentu?

Jun. 2 2022
Summary

24. aprila praznujemo slovenski dan brez zavržene hrane. Odpadna hrana je namreč postala eden večjih globalnih izzivov, saj iz leta v leto dobiva večje razsežnosti, hkrati pa je očem skrita v koših za odpadke. Kljub temu se ne moremo izogniti posledicam, ki jih odpadna hrana prinaša. Ko vsakodnevno med odpadke zavržemo še užitna živila, ne ustvarjamo le finančnih in etičnih posledic, pač pa tudi okoljske. Za pridelavo ali predelavo hrane, ki smo jo ravnokar zavrgli, smo izsekali gozdove, prispevali k zmanjšanju številnih rastlinskij in živalskih vrst, preselili avtohtona prebivalstva in degradirali prst. Odpadna hrana pa prispeva tudi k povečanju izpustov toplogrednih plinov, saj z razgradnjo organskih odpadkov nastaja toplogredni plin metan, ki v primerjavi z ogljikovim dioksidom še intenzivneje vpliva na globalno segrevanje. Poleg tega pa smo z zavrženo hrano, zavrgli tudi ogromne količine vode in energije, ki smo jo uporabili za pridelavo hrane, ki je na koncu pristala v košu za odpadke. Poleg humanitarnega in etičnega vidika, odpadna hrana ustvarja tudi nepotrebne stroške.

KAJ PA LAHKO SKUPAJ STORIMO ZA ZMANJŠANJE ODPADNE HRANE? 

Veriga preskrbe s hrano ni linearna veriga, ki bi delovala v smeri od pridelave preko drugih členov prehrambne verige do končnega potrošnika, ampak je prepleten sistem, ki ga vodi načelo povpraševanja in ponudbe. Zato je pomembno, da se vsi členi v prehrambni verigi zavedamo problematike ter poskrbimo za zmanjšanje količin odpadne hrane. 

Oglejte si posnetek webinarja, kjer smo predstavili sistem, ki vam omogoča opredeliti točke, kjer nastane največ odpadne hrane, in pomaga postaviti ukrepe za zmanjševanje odpadne hrane. Vsebina je namenjena restavracijam, hotelom, vrtcem, šolam in drugim obratom prehrane, ki bi želeli narediti korak k znižanju količine odpadne hrane. 

Z ogledom boste izvedeli:

  • Kakšen vpliv ima odpadna hrana na okolje?
  • Katere so prednostne naloge po sistemu obvladovanja odpadne hrane?
  • Kako opredeliti kritične točke, kjer nastaja največ odpadne hrane?
  • Kako lahko s sistemom vodenja odpadne hrane zmanjšate stroške in svoj vpliv na okolje?

Webinar je vodil MARKO MAJER, vodja certificiranja prehrambnih izdelkov, Bureau Veritas in izkušen presojevalec na področju certificiranja kmetijskih izdelkov in živil.

IZPOLNITE SPODNJO PRIJAVNICO IN na posredovano e- pošto boste prejeli povezavo do posnetka webinarja: