Lidl je v Španiji že četrto leto zapored certificiral svoj sistem vodenja za obvladovanje odpadne hrane
Nov. 11 2024
Trgovska veriga supermarketov Lidl je v sodelovanju z Bureau Veritas, kot prva v Evropi, certificirala svoje upravljanje zmanjševanja količine zavržene hrane, vključno z življenjskimi cikli izdelkov in notranji procesi v več kot 680 prodajalnah, ter v 13-ih logističnih centrih, vse do drugega življenjskega cikla izdelkov po odhodu iz trgovin. Pridobljeni certifikat poudarja stroge prakse podjetja pri upravljanju in zmanjševanju količine zavržene hrane po vsej Španiji.
Lidl je v prvem letu izvajanja svojega projekta »Vrečka proti odpadkom« uspel za več kot 1500 ton zmanjšati količino zavrženega sadja in zelenjave. Vrečke, ki so kupcem na voljo za tri evre in vsebujejo do pet kilogramov hrane, so sestavljene iz izdelkov, ki so popolnoma užitni in kakovostni, vendar ne ustrezajo estetskim standardom prodaje ali imajo poškodovano embalažo, ki ne vpliva na kakovost izdelka.
Ta pionirska pobuda proti zavrženi hrani je ena glavnih ukrepov, priznanih s certifikatom Bureau Veritas za obvladovanje odpadne hrane, ki ga je Lidl nedavno prejel že četrto leto zapored.
Podporo projektu je zagotovilo sodelovanje med oddelkom za marketing in komunikacijo podjetja Bureau Veritas v Španiji ter globalno poslovno enoto Bureau Veritas, ki sta skupaj načrtovali, razvijali vsebine in zagotavljali globalno prepoznavnost. V sklopu tega prizadevanja je nastal tudi video, ki dokumentira certificiranje Lidl in trajnostne pobude, s katerim je bil projekt izpostavljen na različnih trgih.
Michaela Reischl, direktorica CSR (družbena odgovornost podjetij) pri Lidlu Španija, je izjavila: "Zavezani smo k zmanjšanju količine zavržene hrane v naši vrednostni verigi za 30 % do leta 2025 in 50 % do leta 2030. Ukrepi, kot so »Vrečka proti odpadkom« in donacije, so pomembni koraki za doseganje teh ciljev." V zadnjem letu je Lidl namenil več kot 1.700 ton hrane za prehranske banke in lokalne nevladne organizacije, s čimer zagotavlja, da neprodani, a še vedno užitni izdelki dosežejo tiste, ki jih najbolj potrebujejo.
Med ukrepi, ki jih je potrdil Bureau Veritas, so popusti med 30 % in 50 % na izdelke, ki se približujejo roku trajanja, politika prodaje kruha in pekovskih izdelkov od prejšnjega dne po znižani ceni 1 evro ter predelava presežkov suhe hrane v moko za živalsko krmo, kar dokazuje celovit pristop k trajnosti verige supermarketov.
Med presojami je certifikacijski organ skrbno preveril Lidlove ukrepe za upravljanje in zmanjševanje količine zavržene hrane, od nadzora nad rokom uporabe do pravilnega ločevanja izdelkov za donacijo. V tem smislu je Adrián Martínez, vodja prehranskega trga pri Bureau Veritas Španija, poudaril: "Lidl je pokazal močno zavezanost učinkovitemu upravljanju količine zavržene hrane. Naše sodelovanje od leta 2021 omogoča preverjanje in certificiranje njihovih praks, načrtov za zmanjševanje količine zavržene hrane in upravljanje njihovih donacij, s čimer razvijamo zelo visok standard kot končni člen v verigi oskrbe s hrano.«
Kontaktirajte nas za vaša vprašanja:
Marko Majer, vodja oddelka certificiranje prehranskih izdelkov
E-pošta: marko.majer@bureauveritas.com / Telefon: 01 475 76 61